Sådan foregår et tandempring

Hvad er et tandemspring?

Et tandemspring foregår ved, at du er koblet sammen med en særlig erfaren instruktør, også kaldet en tandemmaster, som er special ud­ dannet til at springe med passager i frit fald.

Du oplever op til 50 sekunders frit fald fra ca. 4.000 meters højde med en tophastighed over 200 km/t. Din tandemmaster trækker fald­ skærmen i 1.500 meter, hvorfra du kan nyde udsigten, mens din tandemmaster styrer dig sikkert til jorden.

 

Hvordan foregår et tandemspring?

Introduktion/Sikkerhedsbrief (ca. 30 min.)
Flyvetur op (ca. 15 min.)
Frit fald ned (ca. 45 sek.)
Flyvning i faldskærm (ca. 5 min.)
Landing

På selve springdagen foregår det ved, at en professionel og ansvars­ fuld tandemmaster vejleder dig, og giver dig alt den viden du har brug for ved dit første tandemspring.

Et tandemspring kræver ikke meget forberedelse, du skal blot igennem et kort introduktionsforløb inklusiv en sikkerhedsbriefing, der foregår samme dag, som du springer.

Du iklædes en special dobbeltsele, så du kan sammenkobles med en erfaren tandemmaster.

Når I er kommet ombord på flyet, går der omkring 15­-25 minutter, til I har nået udspringshøjden, som er ca. 3-4.000 meter over flyvepladsen.

Når I springer ud af flyet, oplever du op til 45 sekunders frit fald. Hvor­ efter din tandemmaster trækker skærmen i omkring 1.500 meters højde.

Når faldskærmen er trukket, kan du nyde udsigten i næsten 5 minutter, før din tandemmaster har styret jer sikkert tilbage til jorden.


Er det sikkert at springe tandemspring?

Ja, men I gamle dage var historien en anden, og deraf lever der også en del historier og myter. I dag bliver der sprunget tusindevis af tandemspring uden uheld.

Det er naturligvis en aktiv sport, men sammenlignet med en tur på ski eller mountainbike, så er der langt færre skader i forbindelse med tandemspring.

Vi tager sikkerhed meget alvorligt, og vi arbejder efter Dansk Faldskærms Unions officielle faldskærmsbestemmelser, som hvert år bliver godkendt af trafik­styrelsen.

Inden dit tandemspring, vil din tandeminstruktør give dig en sik­kerhedsbriefing, der varer ca. 30 minutter.

Din tandeminstruktør forklarer dig alt, hvad du behøver at vide forud for dit tandemspring, og du vil være meget velkommen til at stille spørgsmål.

Tandemmasteren er en særdeles er­ faren og veluddannet faldskærms­ springer.
Det er din tandemmaster, som trækker faldskærmen, og styrer jer sikkert ned til jorden. Du kan derfor roligt nyde udsigten ­ uanset om du er 25 eller 100 år gammel.

Læs mere om krav til tandemsspring her.

Hvad skal jeg have på for at springe tandemspring?

Efter din sikkerhedsbriefing vil du blive iklædt en heldragt og en spe­ciel dobbeltsele, så du kan tilkobles din tandemmaster.

Det anbefales at du har snøresko på f.eks. kondisko, når du springer tandemspring, samt alm. tøj og ingen løse genstande.

Høje hæle, hættetrøje og kjole fra­ rådes.

Hvis du bruger kontaktlinser eller briller, vil du derudover også blive udstyret med beskyttelsesbriller. Så du kan se udsigten under hele dit tandemspring.

Kan jeg få video af mit tandemspring?

Ja, de fleste klubber tilbyder video af dit tandemspring. Der findes forskellige foto­ og videopakker, så du kan genopleve eller prale med din oplevelse på Facebook og In­stagram.

Du kan læse meget mere om vid­eo af tandemspring, og hvad de enkelte klubber tilbyder - find de forskellige klubber via vores kort.


Hvor gammel skal man være for at springe tandem?

Vi har haft tandemspringere på under 10 år og over 100 år.

Principielt kan alle springe faldskærm uanset alder ­ det er faktisk højde og vægt, og ikke alder der er afgørende.

Som udgangspunkt min. 120 cm. høj og en vægt på max. 100kg. Se mere under de enkelte klubber.

Der er dog visse begrænsninger ift. det generelle helbred.

Det kræves først og fremmest, at det er helbredsmæssigt forsvarligt for dig at springe. Hvis du er i tvivl herom, f.eks. hvis du lider af hjer­tesygdomme, angst eller lignende. Bør du altid kontakte egen læge in­ den, at du bestiller et tandemspring.

Udover helbredet, så er det egentligt kun seletøjet i klubben, der sætter begrænsninger for hvem der må springe. Nogle af vores klubber råder over specialseletøj, som gør det muligt at springe tandem med en kropsvægt på over 130 kg.

Kan jeg tage familien eller vennerne med?

De fleste af vores faldskærms­ klubber, er indrettet med klubhus og terrasse i umiddelbar nærhed af landingsområdet.

Du er derfor meget velkommen til, at tage dine venner og familie med, som kan nyde en kop kaffe, soda­ vand eller en øl, mens de overværer dit tandemspring.