Faldskærmsudspring

FAQ


FAQ Solospring

Når du nu har besluttet dig for at undersøge, hvordan et faldskærmsspring foregår, og hvad der skal til. Så er der helt naturligt også en række spørgsmål, som trænger sig på, inden du enten tager beslutningen, eller inden du prøver faldskærmssporten. Du kan også læse Sådan foregår et faldskærmsspring.

Derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål nedenfor – naturligvis er spørgsmålene ikke fuldt dækkende, så hvis du har et spørgsmål som du ikke får besvaret nedenfor, så er du hjertelig velkommen til at tage kontakt til os.

Faldskærmsudspring krav

Minimumsalderen hos Dansk Faldskærms Union (DFU) for solospring er 16 år, men der er ingen aldersbegrænsning ved tandemspring – men du skal dog kunne passe seletøjet. Er du under 18 år, skal du have en skriftlig tilladelse fra dine forældre/ værge.

Du skal dog være opmærksom på, at man ikke må springe faldskærm, når man er gravid.

Bøvler du med problemer med ryggen eller tager du medicin, så konsulterer vi DFU’s lægefaglige konsulenter, så vi sikrer os, at din oplevelse ikke overskygges af en skade.

Hvornår kan du komme til at springe faldskærm?

Faldskærmsudspring sæsonen løber typisk fra 1. april til 31. oktober, men det er muligt at springe hele året, hvis vejret tillader det. På Danmarkskortet nederst finder du en oversigt over de danske springpladser. Vi anbefaler naturligvis, at du vælger den springplads der ligger nærmest din adresse.

Her kan du så trykke på den klub, som typisk ligger nærmest din bopæl, og enten vælger en dato eller tage kontakt til klubben og aftale nærmere.

Kan vejret være en hindring?

I princippet så kan man springe faldskærm hele året, men da temperaturen falder ca 5 grader pr. 1.000 meter, så kan det godt være en kold fornøjelse om vinteren.

Men som du måske var klar over, så er faldskærmsudspring meget vejrafhængig, men vi kan sikre dig for, at vi naturligvis ikke kunne finde på at foretage faldskærmsspring, hvis ikke vejret ikke er til det.

Det er typisk vinden eller skyer der kan drille, så hvis det er helt overskyet eller det blæser for meget, så kan vi af sikkerhedsmæssige årsager ikke springe faldskærm.

Det er vigtigt at vide, at der kan være lidt ventetid, inden du kan blive iklædt, og få en oplevelse for livet. Men vi kontakter dig naturligvis inden da, hvis vi har en aftale, så ikke du kører forgæves.

Møder du op, og vejrforholdene ikke vil tillade, at du kan få dit faldskærmsspring. Så ombookes springet selvfølgelig uden beregning!

Hvad koster et faldskærmsspring?

Dit første solospring koster omkring 2.500 kr og indbefatter, grundig teori, praktiske øvelser og et staticline spring. Næste spring kan du vælge om skal være endnu et Staticline eller AFF-spring.

Læs mere på faldskaermsudspring/hvad-koster-et-faldskaermsudspring
Herefter koster et faldskærmsspring fra 1000 meter ca. 120 kr og et spring fra 4000 meter ca. 220 kr.
Læs mere under hvad koster et faldskærmsudspring

Hvad skal du have på/medbringe?

Det er ganske få ting, som vi ikke anbefaler, at du springer med, men til at starte med, så afhænger det naturligvis i første omgang af årstiden.

Foretages solospringer i løbet af de koldere måneder, så tilrådes det, at bære flere varme tynde lag tøj. Om sommeren kan man sagtens springe i shorts og T-shirt! Flade sko (sneakers, løbesko eller lignende) er ideelle som fodtøj til springet.

Du låner en "springdragt” til at bære over dit tøj, sammen med en hat og briller.

Der er nogle ting, som du ikke kan have på ved faldskærmsspring, men typisk får du udleveret en springdragt, men det er ikke hensigtsmæssigt, at have følgende på:
– Hættetrøje
– Kjole
– Sko med høj hæl
– eller smykker/halskæder/ure og lignende, som kan hænger fast i udstyr

Kan jeg selv tage et kamera med på mit spring?

Du kan desværre ikke selv medbringe et kamera på dit spring, heller ikke et “gopro” eller lignende.

For at springe med et kamera, skal man have mindst 150 solospring, og gennemgå en særlig uddannelse med en af vores instruktører.

Dette skyldes sikkerhed. Et kamera fjerner fokus på springeren, sikkerhed og rutiner under springet.

Ofte er der video af springet fra flyveren, så der er mulighed for at genopleve din faldskærmsoplevelse.

Er det sikkert at springe faldskærm?

Tusindvis af mennesker springer faldskærm hvert år i Danmark. Men faldskærmsudspring og faldskærmssporten er en farlig sport, og derfor er der knyttet visse risici. Men sammenlignet med andre farlige sportsgrene såsom skiløb, bjergbestigning, dykning, så har faldskærmsudspring langt færre skader.

Da vi værner utrolig meget om vores sport, så er sikkerhed ikke noget, som vi går på kompromis med. Så udover at du får en oplevelse for livet, så er det også en sikker oplevelse.

Men når man dyrker sport, så er det jo også forbundet med en risiko for, at du kan lande forkert eller komme til skade ved landingen, men det er typisk en forstuvning, blå mærker eller hudafskrabning.

Er det et problem, hvis jeg bærer briller og/eller kontaktlinser?

Det er intet problem, hvis du bærer briller eller linser – du skulle jo også gerne kunne se udsigten når du springer faldskærm – det visuelle er jo i høj grad også en del af oplevelsen.

Briller bæres også af mange dine nye springvenner, og du vil få udleveret nogle specieltudviklede goggles (lufttætte briller), som du blot placerer udover dine egne briller.


Kan jeg medbringe kæreste, familie eller venner?

Selvfølgelig – når du nu har taget denne fede beslutning, og valgt at få en oplevelse for livet. Så må du naturligvis gerne dele denne oplevelse med venner og familie, men for en god ordens skyld, så vil vi gerne opfordre til at børn er under opsyn hele tiden.

I vores faldskærmsklubber er der naturligvis plads til vores nye springvenner og deres familie og venner. Derfor ønsker vi også, at vores klubfaciliteter kan danne rammen for dig og din oplevelse – men også for dine venner, som ikke vil springe. Men måske de også vælge at prøve vores skønne sport.

Typisk er der et område foran vores klubhuse, som vi benytter som tilskuerområde, og der lander både faldskærmselever og tandemgæster.

Men da sikkerhed er vigtigt for os, så er selve flyvepladsen og landingsområdet afspærret for jeres sikkerheds skyld, så man skal blive inden for de anviste områder.

Som tidligere nævnt, så er det typisk muligt for at købe lidt let mad og drikke på vores springpladser og i vores klubber, men vi serverer dog ikke alkohol til vores springende gæster før springet. Efterfølgende må du naturligvis gerne skåle med dine helt egne tilskuere, og fejre din store bedrift.

Må jeg spise mad før mit spring?

Der er ingen grund til, hvorfor du ikke skulle spise normalt på dagen for dit spring. Derudover så anbefaler vi også, at du har drukket rigeligt med vand, og naturligvis især i sommermånederne.

Spændingen vil tage en masse af din energi, og du vil have brug for den energi din kost giver dig.

Er der nogen restriktioner, hvis jeg er handicappet?

Folk med forskellig grad af handicap, kan få et tandemspring. Dog nok ikke et solospring, men vi skal kende alle detaljer forud for dit spring. Så vil vi konsultere DFU’s lægefaglige konsulenter, så vi sikrer os, at din oplevelse ikke overskygges af en skade.

Derudover vil en lægeerklæring måske også være nødvendig, da din læge kender dig bedst.

Hvornår skal jeg ankomme til selve faldskærmsspringet?

Typisk har du modtaget teori- og praktisk undervisning en dag inden, og dagen efter foretages selve faldskærmsspringet, hvis vejret ellers tillader det.

Ankomsttid aftales med instruktøren i hver klub.
Aftales en anden dato, hvor selve faldskærmsspringet skal foretages, så møder du bare til den aftalte tid.


Hvad hvis jeg er bange for højder?

Dette spørgsmål hører vi oftest. Hvor underligt det end måtte lyde, så har vores hjerner en fin mekanisme, som ikke er aktiveret når man er så højt oppe i luften. Det vil sige, at hjernen sagtens kan skelne mellem fornemmelsen i en flyver og ved jorden.

Så selvom du oplever ubehag, hvis du står på en stige eller arbejder på et tag. Så er højden så abstrakt, når du sidder og kigger ud af døren i en flyver. Men hvis du lider af flyskræk er det muligt, at du vil have et problem.

Kan jeg trække vejret i frit fald?

Nej du skal kunne holde vejret i minimum 30 minutter (smiley) Det er selvfølgelig gas!

Ved AFF-spring er din fritfaldshastighed er omkring 200 km/t, men du vil naturligvis være i stand til at trække vejret helt normalt igennem næsen.

Stik hovedet ud af sideruden i bilen, når I kører på motorvejen, så vil du få lidt samme fornemmelse.
Men skulle du mod forventning føle, at du ikke kan trække vejret i det frie fald. Så prøv at skrig luften ud af lungerne, luk munden og træk vejret roligt igennem næsen.

Hvad sker der, hvis faldskærmen ikke åbner?

Alle springere bærer 2 faldskærme - en hovedskærm (primær) og en reservefaldskærm.

Hvis den primære faldskærm af en eller anden grund ikke åbne eller åbner ukorrekt, så vil reserven blive anvendt. Men dette er en del af din teoretiske og praktiske uddannelse inden du skal op i flyveren.

Ud over de to ovennævnte skærme, så er der på vores udstyr også en automatisk anordning, måske bedre kendt som en sikkerhedsudløser. Den vil åbne reservefaldskærmen automatisk ved en given højde, hvis du af en eller grund ikke har trukket din faldskærm.

Hvilke forsikringsforhold gælder?

Al springaktivitet gennemføres på eget ansvar. Faldskærmsspring er i kategorien farlig sport, som nævnt ovenfor, og kan medføre legemsbeskadigelse, invalidering eller død til følge. Der kan hos enkelte forsikringsselskaber tegnes en forsikring, som dækker denne kategori.

Men når du underskriver DFU’s elevblanket, så er du automatisk dækket igennem DFU’s tredjepartsforsikring.

Er det normalt at være nervøs?

Vi vil hellere vende det rundt – det ville være helt unormalt, hvis ikke du havde sommerfugle i maven, og var lidt nervøs før dit første spring. Igennem din uddannelse, teori, øvelser og test, bliver du godt rustet til dit første spring.

Men nervøsiteten vil givetvis fortsat være der.
Følg de anvisninger, som du har modtaget under din uddannelse og nyd denne fantastiske oplevelse.

Find en springplads nær dig